• info@skoindaf.gr / skoindaf@gmail.com
  • Στύγος 28, Περιστέρι
 Σ.ΚΟΙΝ.Δ.Α.Φ: Αίτημα επανεξέτασης της καθολικής υλοποίησης του 3ου Πυλώνα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Σ.ΚΟΙΝ.Δ.Α.Φ: Αίτημα επανεξέτασης της καθολικής υλοποίησης του 3ου Πυλώνα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Σχετικά με την από 14/05/2021, ενημέρωση μέσω αποστολής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον κύριο Πλανήτερο στους χρήστες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στα Κέντρα Κοινότητας, ο Σύλλογος Κοινωνικών Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας έλαβε αρκετά παράπονα και διαμαρτυρίες από εργαζομένους στα Κέντρα Κοινότητας και μέλη μας, σχετικά με την χρονική περίοδο που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του 3ου πυλώνα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς και με το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν λάβει καν το ενημερωτικό email.

Καθώς θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την εφαρμογή του 3ου Πυλώνα του ΕΕΕ ως προς την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων, την προώθηση στην απασχόληση, και ως εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινότητας θέλοντας να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση του προγράμματος, σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι:

Ήδη ο τρέχοντας μήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος με τις αιτήσεις των ωφελούμενων που υποβάλλονται διπλές εντός του μήνα(μηνών έγκρισης Μαΐου 2020 και Νοεμβρίου 2020). Ο Ιούνιος και Ιούλιος προμηνύονται μήνες εξαιρετικά δύσκολοι και εξαντλητικοί καθότι πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις τριών ολόκληρων μηνών έκαστος! Δηλαδή μέσα σε 2 μήνες θα πρέπει για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα να υποβληθούν αιτήσεις έξι μηνών!

Παρόλο που αναφέρετε πως η διαδικασία ξεκινάει την 1η Ιουνίου 2021 για συγκεκριμένο αριθμό ωφελούμενων και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να σας υπενθυμίσουμε ότι οι ωφελούμενοι μας πρέπει να ενημερωθούν για τον 3ο πυλώνα, τον οποίο αγνοούν, με ενδεχόμενο να προκύψουν ενστάσεις και οι εντάσεις. Η ενημέρωση από τους εργαζόμενους των Κέντρων Κοινότητας στους ωφελούμενους είναι πάντα σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, καθότι οι περισσότεροι ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς και ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες και απαιτείται χρόνος.


Η εφαρμογή του 3ου Πυλώνα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι η ουσία της κοινωνικής ένταξης των ωφελούμενων και η εφαρμογή της στην πράξη και δε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κάτι καταναγκαστικό από μέρους το χρηστών. Αντιλαμβάνεστε πάραυτα πως υπό το καθεστώς εργασιακής πίεσης και εξάντλησης τους επόμενους 3 μήνες, η καθολική εφαρμογή του 3ου πυλώνα φαντάζει αδύνατη!

Θα πρέπει επίσης να λάβετε σοβαρά υπόψη σας πως οι εργαζόμενες/οι στα Κέντρα Κοινότητας, στα Παραρτήματα Ρομά, στα Κέντρα Ένταξη Μεταναστών και στις Κινητές Μονάδες που είναι χρήστες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος συνεχίζουν να ασκούν όλες τις αρμοδιότητες που τους έχει αναθέσει ο ΟΠΕΚΑ (όλα τα επιδόματα), αλλά και οι κοινωνικές υπηρεσίες στις οποίες υπάγονται (κοινωνικών ερευνών τεκμηρίωσης αστεγίας – συνθηκών διαβίωσης, εκτέλεση εισαγγελικών εντολών κλπ..)κι επίσης και αυτές που μνημονεύονται στη σχετική νομοθεσία (συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη), υποστηρίζοντας την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα εν καιρώ πανδημίας.

Επειδή θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα υπάρξουν και οι καλοκαιρινές άδειες των υπαλλήλων θεωρούμε πώς επιβάλλεται αυτό να εφαρμοστεί από το Σεπτέμβριο 2021.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι παρόλο που δεν έλαβαν όλα τα στελέχη των Κέντρων Κοινότητας την ενημέρωση για την επανυποβολή των αιτήσεων, δεν υπήρξε καμία ένσταση εκ μέρους μας για την επανυποβολή των αιτήσεων τη περίοδο Μάιος 2021 – Αύγουστος 2021, θεωρώντας πως δεδομένων των συνθηκών δεν υπάρχει άλλη επιλογή ως προς την διαχείριση των αιτήσεων, τόσο από μέρους σας, όσο και από μέρους μας.

Ως όργανο εκπροσώπησης των Κέντρων Κοινότητας παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη σας τους παραπάνω παράγοντες για την αλλαγή έναρξης της καθολικής εφαρμογής του 3ου Πυλώνα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με πιθανή έναρξη τον Σεπτέμβριο κι έπειτα, όπως γνωρίζαμε από πληροφορίες.

Είμαστε στη διάθεσή σας, όπως γνωρίζετε, για να βρεθεί μια πρόσφορη λύση.

Επικοινωνία

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε όλα τα Νέα του Συλλόγου μας!