• info@skoindaf.gr / skoindaf@gmail.com
  • Στύγος 28, Περιστέρι
 Συνάντηση εργασίας με το Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Σταμάτη Γεώργιο

Συνάντηση εργασίας με το Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Σταμάτη Γεώργιο

Μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας στο Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμηση της Φτώχειας κύριο Σταμάτη Γεώργιο  που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή  συνάντηση με τα μέλη του ΔΣ και της Ελεγκτικής Επιτροπής του ΣΚΟΙΝΔΑΦ την Τετάρτη 12/05/2021.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν ο ρόλος και η συμβολή των Κέντρων Κοινότητας και των παραρτημάτων Ρομά, των κέντρων ένταξης μεταναστών και των κινητών τους μονάδων, των Δομών Αστέγων που περιλαμβάνουν τα Κέντρα Ημέρας και τα Υπνωτήρια Αστέγων και των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών ήτοι Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία και Δομές Παροχής Συσσιτίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που ο ΓΓ αναγνώρισε και επιβράβευσε.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η σύσταση και η λειτουργία των Κοινωνικών Κέντρων σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (αρ.Πρωτ.: 44 Ε/14.4.2021) σε ερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής  κατόπιν επικοινωνίας μέσω υποβολής υπομνημάτων –ερωτήσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΚΟΙΝΔΑΦ.  Αναφέρθηκαν οι προτάσεις του συλλόγου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 ως προς τη μετεξέλιξη των κοινωνικών δομών σε  Κοινωνικά Κέντρα, τα οποία ως ενιαίες δομές θα παρέχουν τις υπηρεσίες τόσο των Κέντρων Κοινότητας όσο και των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών.

Επιπρόσθετα συζητήθηκαν ζητήματα προστασίας και ενιαίων πολιτικών αντιμετώπισης των άστεγων σε τοπικό επίπεδο και η ανάγκη σχεδιασμού αλλά κι εκπαίδευσης του προσωπικού σε ζητήματα αστεγίας δίνοντας έμφαση στη παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης.

Αναφέρθηκαν τα ζητήματα που πρόεκυψαν τη τρέχουσα εβδομάδα με την ηλεκτρονική υποβολή της σχολικής κάρτας από τους ωφελούμενους Ρομά πολίτες και την επιφόρτιση των Παραρτημάτων Ρομά, απαραίτητη για τη σχολική φοίτηση, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Σταμάτης θα υποβάλλει άμεσα ερώτημα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επίσης ενόψει του νομοσχεδίου του Υπουργείο Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων το οποίο είναι σε διαβούλευση, συζητήθηκε ο αποκλεισμός από ουσιώδη εργασιακά δικαιώματα όπως η άδεια προστασίας της μητρότητας, οι γονικές άδειες που αφορούν και τους πατέρες,  οι αναρρωτικές άδειες και η άδεια γυναικολογικού ελέγχου όπου οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ των δομών μας δέχονται άνιση μεταχείριση από τη νομοθεσία.

Ο κύριος Γενικός δεσμεύτηκε να μεταβιβάσει υποστηρίζοντας το υπόμνημά μας στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και να σταθεί αρωγός στις διεκδικήσεις μας.

Εκφράστηκε τέλος η επιθυμία και των δυο μερών σε συναντήσεις με τακτική συχνότητα που θα συμβάλλουν στο διάλογο και στη κατάθεση προτάσεων από το πεδίο των κοινωνικών δομών.

Επικοινωνία

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε όλα τα Νέα του Συλλόγου μας!