• info@skoindaf.gr / skoindaf@gmail.com
  • Στύγος 28, Περιστέρι

Σ.ΚΟΙΝ.Δ.ΑΦ.: «Επιστολή διαμαρτυρίας για την συνεχώς αυξανόμενη ανάθεση νέων καθηκόντων στις/στους εργαζόμενες/ους των Κέντρων Κοινότητας και των Παραρτημάτων τους»

Αξιότιμες Κυρίες, Αξιότιμοι Κύριοι,

Δυστυχώς, τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες για ακόμη μια φορά της συνεχώς αυξανόμενης ανάθεσης νέων καθηκόντων στα στελέχη των Κέντρων Κοινότητας, χωρίς να υπάρχει το επαρκές χρονικό περιθώριο τόσο για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση τους από τους αρμόδιους φορείς, όσο και για τον καλύτερο σχεδιασμό και ενημέρωση των πολιτών και ειδικά της ευάλωτης κοινωνικής ομάδας των Ατόμων με Αναπηρία.

Τα Κέντρα Κοινότητας δημιουργήθηκαν το 2016 έχοντας ως βασικό σκοπό λειτουργίας μια ολιστική υποστήριξη των ωφελουμένων πολιτών στα πλαίσια της κοινωνικής τους ένταξης, στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενες/οι των Κέντρων Κοινότητας αντιμετωπίζονται δίχως σεβασμό στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει, καθώς οι αρμοδιότητες που τους ανατίθενται συνεχώς αυξάνονται δίχως την κατάλληλη προετοιμασία, ενημέρωση, εκπαίδευση και την αντίστοιχη αύξηση προσωπικού.

Η ολιστική υποστήριξη των ωφελουμένων σταδιακά παύει να υφίσταται και οι εξειδικευμένοι και κατάλληλα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν προσληφθεί για το σκοπό αυτό, ασχολούνται με διοικητικές διεργασίες υποβολής αιτήσεων προνοιακών παροχών, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, την απόδοση κληρονομικών, το επίδομα ανασβφαλίστων υπερηλίκων καθώς και τα έξοδα κηδείας αυτών, το επίδομα γέννησης, την έκδοση ΠΑΜΚΑ, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού COVID19 κ.α.

Δεδομένου των παραπάνω οι εργαζόμενες/οι των Κέντρων Κοινότητας καλούνται να καλύψουν τόσο την έλλειψη προσωπικού της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου που υπάγονται, αλλά και την έλλειψη σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες, όπως Ο.Π.Ε.Κ.Α., γραμματείες Κ.ΕΠ.Α.- Ε.Φ.Κ.Α., Δ.ΥΠ.Α., κ.λ.π. συνεπακόλουθο αυτού, να ασκούν αρμοδιότητες που θα έπρεπε να παρέχονται κατά αποκλειστικότητα και με σταθερότητα στην προσφερόμενη υπηρεσία. Πολλοί πολίτες παραπέμπονται στη πράξη από το ένα οργανισμό στον άλλο μια που δε φέρουν κατά αποκλειστικότητα την παροχή της υπηρεσίας, όπως συμβαίνει το τελευταίο καιρό με την αίτηση των ΑμεΑ στην Εθνική Πύλη Αναπηρίας.

Με αφορμή τη νέα λειτουργία της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας από τις 16 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, η ταλαιπωρία των πολιτών για την αξιολόγησή τους από τα ΚΕΠΑ πολλαπλασιάζεται.

Στην νέα διαδικασία υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στα Κέντρα Κοινότητας, όπως:

  1. Η προσέλευση των πολιτών θα αυξηθεί στα Κέντρα Κοινότητας που ήδη δυσκολεύονται να παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας στους οργανισμούς των Δήμων.
  2. Η εξατομικευμένη παρέμβαση και υποστήριξη των ευάλωτων και ειδικών ομάδων παύει να υφίσταται με την ανάθεση διοικητικών αρμοδιοτήτων άλλων υπηρεσιών.
  3. Η κοινωνική ένταξη φαντάζει να μην έχει θέση στον όγκο της απρόσωπης εξυπηρέτησης των πολιτών.
    Κρίνεται αναγκαίο, οι ωφελούμενοι των υπηρεσιών του Κέντρου Κοινότητας να τεκμηριώνουν, κατά τις κείμενες διατάξεις, δικαίωμα παροχής προνοιακών αναπηρικών παροχών κι όχι το σύνολο των πολιτών που φέρουν ασφάλιση ΕΦΚΑ και είναι εν δυνάμει συνταξιούχοι αναπηρίας αλλά και άλλοι πολίτες που δε διεκδικούν τίποτα από τα παραπάνω. Στα Κέντρα Κοινότητας οι χρήστες των υπηρεσιών δεν είναι και δε πρέπει να είναι «πολίτες» αλλά «ωφελούμενοι» κοινωνικών υπηρεσιών πρόνοιας και υπηρεσιών κοινωνικής ένταξης.

Επίσης χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τα Κέντρα Κοινότητας φορείς ότι:

• Ως εργαζόμενες/οι στα Κέντρα Κοινότητας αναρωτιόμαστεγια τον τρόπο που επιθυμούν οι Υπηρεσίες και το Κράτος να χρησιμοποιήσει τον ρόλο μας στην παροχή Κοινωνικών Υπηρεσιών. Τα Κέντρα Κοινότητας ξεκίνησαν με την προοπτική να παρέχουν κάθε δυνατή υπηρεσία στις ευάλωτες και ειδικές ομάδες πληθυσμού ως προς την κοινωνική τους ένταξη. Βρεθήκαμε όλοι οι εργαζόμενοι υπό το πλαίσιο της λειτουργίας αποδυναμωμένων και στις περισσότερες περιπτώσεις ανύπαρκτων Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Δήμους, αναλαμβάνοντας ρόλους ανά ειδικότητα, για να ανταποκριθούμε στις επείγουσες και βασικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.
• Μετά από 6 χρόνια λειτουργίας βρισκόμαστε να λειτουργούμε, με ότι πόρους υπάρχουν από ανθρώπινο δυναμικό, ως “Κοινωνική Υπηρεσία” στους Δήμους καλύπτοντας σοβαρά κενά Κοινωνικής Πρόνοιας στη παιδική προστασία, στη τρίτη ηλικία, και σε ένα ολοκληρωμένο φάσμα ευάλωτων πολιτών και ειδικών ομάδων.
• Δεδομένου των παραπάνω καλούμαστε ολοένα και περισσότερο να καλύψουμε και τα κενά της Δημόσιας Διοίκησης ήτοι ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ ΚΕΠΑ, ΚΕΠ, ΔΥΠΑ κλπ και οτιδήποτε σχετίζεται με αρμοδιότητες που ταιριάζουν σε δημόσιες διοικητικές υπηρεσίες τη στιγμή που ο ρόλος μας αποτυπώνει αλλού τύπου ανάγκες! Η ιδιαίτερα επισφαλής και αβέβαιη σχέση εργασίας (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου), μέσω Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και σε μια χρονική στιγμή όπου εκπνέει η Προγραμματική 2014-2020 και η μετάβαση στην 2021-2027, δεν εξασφαλίζει ώς σήμερα ούτε τις θέσεις εργασίας μας (έκτος οργανογράμματων των ΟΕΥ των Δήμων ακόμη!!), ούτε τη διατήρηση του ρόλου μας.
• Επιπλέον δίνεται η εντύπωση στους πολίτες πως τα Κέντρα Κοινότητας μιας και είναι μια ξεκάθαρα κοινωνική υπηρεσία μπορούν να παρέχουν τα πάντα με 3 και 4 υπαλλήλους σε ένα πληθυσμό δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.
• Οι εργαζόμενες/οι στα Κέντρα απασχολούνται σε εφαρμοσμένες πολιτικές για: την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, τη Κοινωνική ένταξη των Ρομά, τη παιδική προστασία, τη τρίτη ηλικία, των Ατόμων με Αναπηρία, των μονογονεϊκων οικογενειών, των αστέγων, των μεταναστών, των προσφύγων, την Ισότητα των Φύλων, την εγγύηση για το παιδί(child guarantee) ενώ παράλληλα επιδόματα του κοινωνικού κράτους και διοικητικές υπηρεσίες του, ΟΠΕΚΑ, ΚΕΠΑ, ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ, ΚΕΠ, ΕΟΠΥΥ και πολλές άλλες στο πλαίσιο λειτουργίας της ήδη αποδυναμωμένης από ανθρώπινους πόρους τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η «εκμετάλλευση» των υπαλλήλων ΙΔΟΧ των Κέντρων Κοινότητας φαίνεται πως δεν έχει τέλος αλλά ούτε και όριο! Τα Κέντρα Κοινότητας λειτουργούν στα πλαίσια των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων αλλά φαίνεται πως λειτουργούν για το κράτος (όχι απαραίτητα για το κοινωνικό κράτος) ως εξιλαστήρια θύματα «καταστρέφοντας» κάθε προοπτική κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής ένταξης των ευάλωτων και ειδικών ομάδων πληθυσμού.

Ο Σ.ΚΟΙΝ.Δ.Α.Φ. ήταν και συνεχίζει να είναι διαθέσιμος σε διάλογο καθώς και πρόθυμος στην εύρεση πρόσφορης λύσης ως προς τη διασφάλιση των εργαζομένων και του χαρακτήρα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση.

Επικοινωνία

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε όλα τα Νέα του Συλλόγου μας!