• info@skoindaf.gr / skoindaf@gmail.com
  • Στύγος 28, Περιστέρι

Κοινοβουλευτική Ερωτήση από τη Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κα. Ευθυμίου Άννα: «Λήψη μέριμνας ως προς την ειδική άδεια γυναικολογικού ελέγχου για τις γυναίκες εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ)».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας σε συνέχεια των στοχευμένων παρεμβάσεών του προχώρησε σε κατάθεση σχετικού υπομνήματος προς την κα. Άννα Ευθυμίου, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τον αποκλεισμό των γυναικών εργαζόμενων στις Κοινωνικές Δομές για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας από την χορήγηση της ειδικής ετήσιας άδειας γυναικολογικού ελέγχου.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης (Αρ. πρωτ. Ερωτήσεων 7663/30-6-2021):

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,


Το προσωπικό που προσλαμβάνεται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) αμείβεται σύμφωνα με τα ενιαία μοριοδοτικά και μισθολογικά κριτήρια του Δημοσίου. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 (άρθρο 4) «Ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα», ορίζεται δυνάμει της αρχής της μη διάκρισης ότι: «Όσον αφορά στους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου δεν επιτρέπεται, εκ μόνου του λόγου ότι η σύμβασή τους είναι ορισμένου χρόνου, να αντιμετωπίζονται δυσμενώς σε σχέση με τους αντίστοιχους εργαζόμενους αορίστου χρόνου». Παρόλα αυτά, οι γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπό καθεστώς ΙΔΟΧ αντιμετωπίζονται δυσμενώς ως προς την ειδική άδεια γυναικολογικού ελέγχου.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 19431/13.3.2021 εγκύκλιο στη διάταξη του άρθρου 57 του Ν. 3528/2007 «Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις», προστέθηκε η παράγραφος 9, με την οποία προβλέπεται για πρώτη φορά ότι στις υπαλλήλους χορηγείται μία (1) ημέρα τον χρόνο με αποδοχές για τη διενέργεια ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου. Σύμφωνα με το Κεφάλαιο Β’ της ίδιας εγκυκλίου, οι εργαζόμενες με σύμβαση ορισμένου χρόνου αποκλείονται από το δικαίωμα λήψης της ειδικής άδειας γυναικολογικού ελέγχου, καθώς δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτές. Από τα ανωτέρω προκύπτει καταφανώς ότι οι γυναίκες εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δυνάμει σχέσης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω ευεργετικές διατάξεις για τη χορήγηση σε αυτές ειδικής άδειας γυναικολογικού ελέγχου. Κατά συνέπεια, στην προκείμενη περίπτωση παραβιάζονται οι αρχές της ισότητας, της ίσης μεταχείρισης στην εργασία και της μη διάκρισης.

Τόσο με τη διττή ιδιότητά μου ως Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης όσο δικηγόρου εξειδικευμένης στο εργατικό δίκαιο, γίνομαι δέκτης του παραπάνω ζητήματος από γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), οι οποίες αναγκάζονται να ζητήσουν άδεια άνευ αποδοχών, ώστε να προβούν στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Αν προτίθεστε να αποκαταστήσετε την παραπάνω δυσμενή διάκριση και αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές σας η τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, ώστε να υπάγονται στις διατάξεις για την ειδική άδεια γυναικολογικού ελέγχου και οι εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ);

Με εκτίμηση,
Άννα Ευθυμίου
Βουλευτής Ν.Δ. Α’ Θεσσαλονίκης

Επικοινωνία

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε όλα τα Νέα του Συλλόγου μας!