Κοινοβουλευτική Ερωτήση από τη Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κα. Ευθυμίου Άννα : Λήψη μέριμνας ως προς την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας για τις μητέρες εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ)
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές σε συνέχεια των προσπαθειών του για την επίλυση του ζητήματος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας για τις εργαζόμενες μητέρες στο δημόσιοαι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), απευθύνθηκε προς τη Βουλευτή κα. Ευθυμίου Αννά, ζητώντας την κοινοβουλευτική της συνδρομή ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της μητρότητας των εργαζόμενων μητέρων με σύμβαση ΙΔΟΧ.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης (Αρ. πρωτ. Ερωτήσεων 5830/9-4-2021):
Το προσωπικό που προσλαμβάνεται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) αμείβεται σύμφωνα με τα ενιαία μοριοδοτικά και μισθολογικά κριτήρια του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 (άρθρο 4) «Ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα», ορίζεται δυνάμει της αρχής της μη διάκρισης ότι: «Όσον αφορά στους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου δεν επιτρέπεται, εκ μόνου του λόγου ότι η σύμβασή τους είναι ορισμένου χρόνου, να αντιμετωπίζονται δυσμενώς σε σχέση με τους αντίστοιχους εργαζόμενους αορίστου χρόνου». Παρόλα αυτά, οι μητέρες που εργάζονται στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπό καθεστώς ΙΔΟΧ αντιμετωπίζονται δυσμενώς ως προς την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 53 του Ν. 3528/2007 «Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει μέχρι σήμερα, οι υπάλληλοι στο δημόσιο τομέα που είναι γονείς, μόνιμοι αλλά και ΙΔΑΧ, μετά τη λήξη της άδειας κύησης και λοχείας της μητέρας δικαιούνται μειωμένο ωράριο κατά δύο (2) ώρες ημερησίως, εφόσον έχουν τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών, και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχουν τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τέσσερα (4) ετών, ή εναλλακτικά εννιά (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού εφόσον δεν κάνουν χρήση του μειωμένου ωραρίου. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 142 του Ν. 3655/2008, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει μέχρι σήμερα, οι μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου δικαιούνται 6μηνης ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας σε συνδυασμό με το μειωμένο ωράριο για τη φροντίδα τέκνου και την εναλλακτική χρήση του ως άδειας θηλασμού.
Ομοίως, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 36 παρ. 2 του Ν. 3996/2011 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει μέχρι σήμερα: «οι διατάξεις του άρθρου 142 του ν.3655/2008 (Α΄ 58) και της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170) εφαρμόζονται και στις υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εφόσον ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, όπως εκάστοτε οριοθετείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.
Από τα ανωτέρω προκύπτει καταφανώς ότι οι μητέρες εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δυνάμει σχέσης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω ευεργετικές διατάξεις για τη χορήγηση σε αυτές ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας.
Κατά συνέπεια, στην προκείμενη περίπτωση παραβιάζονται οι αρχές της ισότητας, της ίσης μεταχείρισης στην εργασία και της μη διάκρισης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η μητέρα εργαζόμενη συμβασιούχος ορισμένου χρόνου του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα να καλείται να επιστρέψει στην εργασία της μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και ενώ το βρέφος είναι ακόμη δύο (2) μηνών, παρόλο που δεν μπορεί να γίνει δεκτό σε βρεφονηπιακό σταθμό πριν να συμπληρώσει τους έξι (6) μήνες.
Τόσο με τη διττή ιδιότητά μου ως Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης όσο δικηγόρου εξειδικευμένης στο εργατικό δίκαιο, γίνομαι δέκτης του παραπάνω ζητήματος από νέες μητέρες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), οι οποίες αναγκάζονται να ζητήσουν άδεια άνευ αποδοχών, αλλά ακόμα και να εγκαταλείψουν την εργασία
τους.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Αν προτίθεστε να αποκαταστήσετε την παραπάνω δυσμενή διάκριση και αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές σας η τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, ώστε να υπάγονται στις διατάξεις για την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας και οι εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ);