• info@skoindaf.gr / skoindaf@gmail.com
  • Στύγος 28, Περιστέρι

Κοινοβουλευτική Ερωτήση από 4 Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγης με θέμα: «Ένταξη των υπηρεσιών κοινωνικών δομών και προγραμμάτων καθώς και των εργαζομένων τους στις μόνιμες κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης των Συμβασιουχών των Κοινωνικών Δομών των ΟΤΑ και σε συνέχεια των στοχευμένων παρεμβάσεών του για την επίλυση του ζητήματος των διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρονού και την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης και μετατροπής αυτών σε αοριστού, απευνθηκέ σε πολιτικούς φορείς, με αποτέλεσμα την κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο και τον Υπουργό Εσωτέρικων, κ. Βορίδη Μαυρουδή (Μάκη) από 4 Βουλευτές του Κινήματος Αλλάγης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης (Αρ. πρωτ. Ερωτήσεων 7666/30-6-2021):

Νευραλγικές δομές και υπηρεσίες του Δημοσίου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως Παιδικοί Σταθμοί, Βρεφικοί Σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.ΑΠ.Α.μεΑ.), Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Η.Φ.-Α.μεΑ.), Δομές Υποστήριξης Αστέγων (Υπνωτήρια Αστέγων, Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων, Ξενώνες Αστέγων), Κέντρα Κοινότητας, Δομές Παροχής ΒασικώνΑγαθών (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Συσσίτια και Κοινωνικά Φαρμακεία), Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων, Υπουργεία, σχολεία, νοσοκομεία κλπ), αλλά ακόμα και υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης, όπως , Νοσοκομεία και δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στελεχώνονται εδώ και 20 χρόνια με τους ίδιους συμβασιούχους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου.

Πρόκειται για χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, οι οποίοι όμως πάρα πολλά χρόνια τώρα (ακόμη και 20!) παρέχουν τις υπηρεσίες τους, αδιάλειπτα, καταβάλλοντας καθημερινά φιλότιμες προσπάθειες, παρά τον χαρακτήρα της σύμβασης και το καθεστώς ομηρίας και εργασιακής ανασφάλειας που την διέπει.
Επειδή χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους, οι παραπάνω δομές ή θα κλείσουν ή θα υπολειτουργούν και προφανώς οι υπηρεσίες που παρέχουν θα λείψουν από τους πολίτες.
Επειδή υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν δικαιώσει προσφυγές εργαζομένων ενώ ακόμη και η C-760/18/11-2-2021 απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, αναγνωρίζει την καταχρηστική χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου και θεωρεί ότι η 1999/70/ΕΚ ευρωπαϊκή οδηγία, υπερισχύει των «συνταγματικών κωλυμάτων».
Επειδή οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές καθόλη την διάρκεια της πανδημίας έχουν αναλάβει καθοριστικό ρόλο, υπό αντίξοες συνθήκες, με αυξημένα καθήκοντα, συμβάλλοντας έμπρακτα τόσο στην προστασία των ευπαθών ομάδων, όσο και στον περιορισμό της διασποράς της νόσου από τον κορωνοϊό covid – 19. Επειδή η αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει δέσμια αρμοδιότητα για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και από εργαζομένους με σταθερή εργασιακή σχέση.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:
– Προτίθεστε να εντάξετε τις υπηρεσίες που παρέχουν οι κοινωνικές δομές και τα προγράμματα στις μόνιμες κοινωνικές υπηρεσίες που θα παρέχονται ως δέσμια αρμοδιότητα από τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας;

– Τι συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε για αυτό αλλά και για να τερματιστεί το καθεστώς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας των εργαζομένων με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις σε κοινωνικές δομές;

– Προτίθεστε να αξιοποιήσετε την απόφαση C-760/18/11-2-2021 του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για όλες τις περιπτώσεις εργαζομένων ΙΔΟΧ που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν επαναλαμβανόμενες συμβάσεις, προκειμένου να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βασίλης Κεγκέρογλου
Γεώργιος Μουλκιώτης
Ευαγγελία Λιακούλη
Ανδρέας Πουλάς

Επικοινωνία

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε όλα τα Νέα του Συλλόγου μας!