• info@skoindaf.gr / skoindaf@gmail.com
  • Στύγος 28, Περιστέρι

Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Ι.Π. Μεσολογγίου: Υποστηρικτικές παρεμβάσεις στην κοινότητα ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωσης της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους.

Κατόπιν παρεμβάσεων του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες έχουν επιστρέψει στη μαθησιακή διαδικασία 139 μαθητές Ρομά.

Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, το οποίο λειτουργεί στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος ”Δυτική Ελλάδα 2014-2020” με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την έναρξη λειτουργίας του (Νοέμβριος 2017) έως και σήμερα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου. Στόχος είναι η αποτύπωση του συνολικού αριθμού μαθητών Ρομά που φοιτούν σε αυτές και η εξάλειψη του προβλήματος της σχολικής διαρροής, με την ανάπτυξη ενός μηχανισμού για τον εντοπισμό μαθητών που έχουν διακόψει τη φοίτηση ή/και τον έγκαιρο εντοπισμό μαθητών που διατρέχουν κίνδυνο διακοπής της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οργανώνοντας στοχευμένες παρεμβάσεις και εξατομικευμένες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 16/02/2021 και ώρα 10:00πμ-12:00μμ πραγματοποιήθηκε εκ νέου ενημέρωση στους κατοίκους του οικισμού Ταμπακαριά Μεσολογγίου στα πλαίσια εξάλειψης της σχολικής διαρροής, από την Παιδαγωγό και το Διαμεσολαβητή του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Η ενημέρωση αφορούσε σε περιπτώσεις μαθητών που απουσιάζουν τακτικά από τη σχολική μονάδα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι αλλά και σε επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο σχολείο. Για το λόγο αυτό, υπογραμμίστηκε στους γονείς η ανάγκη επανένταξης των εν λόγω μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία, ενώ στις περιπτώσεις που συντρέχει κάποια εκκρεμότητα στη φοίτηση, το ζήτημα θα επιλυθεί σε συνεργασία με την οικογένεια, τη σχολική μονάδα Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που φοιτά ο εκάστοτε μαθητής και το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε εκ νέου ενημέρωση σε ενήλικες Ρομά που διαθέτουν απολυτήριο Δημοτικού σχετικά με τη δυνατότητα εγγραφής τους στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ή στο Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις που στεγάζονται στο Δήμο, ενώ συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση των Ρομά στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Αντίστοιχη ενημέρωση υλοποιήθηκε την Τρίτη 09/02/2021 και Τετάρτη 10/02/2021 στις οικογένειες Ρομά που διαβιούν στους οικισμούς/ καταυλισμούς ”Γήπεδο Αιτωλικού” και ”Μπούζα Αιτωλικού”, ενώ έχουν γίνει ανάλογες παρεμβάσεις/δράσεις και στους υπόλοιπους οικισμούς/καταυλισμούς του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου με στόχο την αποτύπωση των αναγκών και την επίλυση των εκκρεμοτήτων των Ρομά σε θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση.

Επικοινωνία

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε όλα τα Νέα του Συλλόγου μας!