Στο.. δρόμο βγαίνουν οι εργαζόμενοι για το λουκέτο στις δομές φτώχειας
Σταματά η χρηματοδότηση, μεσω του ΕΣΠΑ, για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών των δήμων που καλύπτουν τις ανάγκες 10.000 οικονομικά αδύναμων πολιτών!
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται να προχωρήσουν στα τέλη του μήνα οι εργαζόμενοι στις 283 κοινωνικές δομές των δήμων, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, συσσίτια κ.α, αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση να μπει λουκέτο, γεγονός που θα στερήσει τρόφιμα και φάρμακα και άλλα βασικά είδη ανάγκης σε 100.000 και πλέον πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχεια και θα οδηγήσει στην ανεργία τα 800 άτομα που απασχολούνται σε αυτές.
Η απόφαση προβλέπει συγκεκριμένα τη διακοπή της χρηματοδότησης των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, από το 2020, με συνέπεια να οδηγούνται στο κλείσιμο όλες οι δομές στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που λειτουργούν μέσω των ΟΤΑ. Στο θέμα παρεμβαίνει και η ΠΟΕ –ΟΤΑ, η οποία με ανακοίνωση της εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, καταλογίζοντας σοβαρές ευθύνες στη σημερινή κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει, όπως επισημαίνει και τις ευθύνες της προηγούμενης που δεν εξασφάλισε τους εργαζόμενους και τις Δομές.
Μάλιστα η ΠΟΕ –ΟΤΑ γνωστοποιεί την απόφαση για το κλείσιμο των δομών, η οποία, όπως αναφέρει προκύπτει από το υπ’ αριθμ. πρωτ.: 117366/5-11-2018 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Ε.Σ.Π.Α., με θέμα, «Παράταση λειτουργίας δομών και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, στο πλαίσιο του θεματικού στόχου 9 των ΠΕΠ». Σύμφωνα με αυτό, σταματά η χρηματοδότηση των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Παροχή Συσσιτίου κ.α.) από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (Ε.Σ.Π.Α.) γεγονός που οδηγεί στο κλείσιμο τις 280 δομών στήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε πανελλαδικό επίπεδο.
«Προχωράμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις»
Αναφερόμενος στις εξελίξεις ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Δημήτρης Κνης, τονίζει μιλώντας στο makthes.gr ότι στο νομό Θεσσαλονίκης τέτοιες δομές λειτουργούν σε όλους τους δήμους, από τις οποίες εξυπηρετούνται και καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες χιλιάδες άνθρωποι με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
«Από τον περασμένο Ιούλιο στείλαμε επιστολή στην υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αλλά, παρότι είχαμε προσπαθήσει να ορίσουμε μια συνάντηση με τους αρμοδίους, μέχρι σήμερα κανένας από το υπουργείο δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας» ανέφερε ο κ Κνης και πρόσθεσε ότι στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος απέστειλε και ηλεκτρονικά επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη, ζητώντας συνάντηση, αλλά και πάλι, όπως είπε, δε υπήρξε καμία απάντηση.
«Πλέον δεν έχουμε άλλη επιλογή και προχωράμε από τα τέλη του μήνα σε δυναμικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας νέα παράταση στη λειτουργία των δομών για να ,μην μείνουν ακάλυπτοι τόσες χιλιάδες άνθρωποι που στηρίζουν την επιβίωση τους μέσα από αυτές» δήλωσε πρόεδρος του Συλλόγου, ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση, αν θέλει, μπορεί να προχωρήσει σε μια τροποποίηση, στην ουσία να κάνει μια τεχνική προσαρμογή, και να δώσει στη συνέχεια εντολή στις περιφέρειες για να παραταθεί η χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργία των δομών.
Υπενθυμίζεται ότι οι δομές αυτές άρχισαν να λειτουργούν το 2013, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, με κοινοτική χρηματοδότηση και με σύμπραξη των δήμων με ΜΚΟ. Ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας τους ήταν 24 μήνες, αλλά, δεδομένου του σημαντικού έργου που επιτελούσαν, δόθηκαν αλλεπάλληλες παρατάσεις μέχρι το 2016, οπότε πέρασαν απευθείας στη δικαιοδοσία των δήμων, με τους εργαζόμενους να απασχολούνται με ετήσιες συμβάσεις που ανανεώνονταν.